Botrytized wine / noble rot wine

Noble rot wine is a high-quality, extremely sweet white wine made from grapes that have been infected with noble rot. When noble rot bacteria infect fully ripe grapes, holes form in the grapes, allowing the moisture in the grapes to evaporate, increasing the sugar and acidity of the grapes and creating a complex umami flavor that can only be obtained through the effects of the bacteria.

The ideal climate for producing this wine is

  1. The occurrence of morning fog
  2. Dry daytime

There are few areas that meet these climatic conditions, so production is limited.

Famous producers of noble rot wine include the Bordeaux region of France, Germany, Hungary, Australia, etc. Grape varieties commonly used for noble rot wine include Riesling , Chenin Blanc , and Semillon .

この記事の筆者

ボクモワイン
ボクモワイン編集部
ボクモワインの編集部です。ソムリエ岩須の監修の元、ニュージーランドやワインについての情報を執筆&編集しています。

この記事の監修

岩須
岩須 直紀
ニュージーランドワインが好きすぎるソムリエ。ラジオの原稿執筆業(ニッポン放送、bayfm、NACK5)。栄5「ボクモ」を経営。毎月第4水曜はジュンク堂名古屋栄店でワイン講師(コロナでお休み中)。好きな音楽はRADWIMPSと民族音楽。最近紅茶が体にあってきた。一般社団法人日本ソムリエ協会 認定ソムリエ。

その他の用語