Malolactic fermentation

"Malolactic fermentation" is the phenomenon in which malic acid in the finished wine is converted to lactic acid by the action of lactic acid bacteria after normal alcoholic fermentation. It is also abbreviated as MLF.

Malolactic fermentation is used in almost all red wines, except for Beaujolais Nouveau, and some powerful rosé and white wines. By performing MLF, the acidity of the wine becomes mellower, resulting in a gentler taste.

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ボクモワイン
ボクモワイン編集部
ボクモワインの編集部です。ソムリエ岩須の監修の元、ニュージーランドやワインについての情報を執筆&編集しています。

この記事の監修

岩須
岩須 直紀
ニュージーランドワインが好きすぎるソムリエ。ラジオの原稿執筆業(ニッポン放送、bayfm、NACK5)。栄5「ボクモ」を経営。毎月第4水曜はジュンク堂名古屋栄店でワイン講師(コロナでお休み中)。好きな音楽はRADWIMPSと民族音楽。最近紅茶が体にあってきた。一般社団法人日本ソムリエ協会 認定ソムリエ。

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