Noble rot is a special type of mold called Botrytis cinerea. When noble rot attaches to the skin of ripe grapes, it creates tiny holes in the skin, allowing the moisture inside the grapes to evaporate. As a result, the sugar content of the grapes increases and complex components are produced.
The extremely sweet wine produced by this fungus is called noble rot wine .
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- ボクモワイン編集部
- ボクモワインの編集部です。ソムリエ岩須の監修の元、ニュージーランドやワインについての情報を執筆&編集しています。
この記事の監修

- 岩須 直紀
- ニュージーランドワインが好きすぎるソムリエ。ラジオの原稿執筆業(ニッポン放送、bayfm、NACK5)。栄5「ボクモ」を経営。毎月第4水曜はジュンク堂名古屋栄店でワイン講師(コロナでお休み中)。好きな音楽はRADWIMPSと民族音楽。最近紅茶が体にあってきた。一般社団法人日本ソムリエ協会 認定ソムリエ。