Skin contact

Skin contact is the process in which the grape skins are soaked in the juice remaining after the grapes have been destemmed and crushed for a certain period of time.

This skin contact is essential when brewing red wine.

On the other hand, it is common for white wine to not go through this process, but some producers may use skin contact with white wine in order to transfer the components in the skins to the juice.

Therefore, when the term "skin contact" is used, it usually refers to the infusion of fruit skins during the brewing process of white wine.

In French it is called macération pelliculaire.

この記事の筆者

ボクモワイン
ボクモワイン編集部
ボクモワインの編集部です。ソムリエ岩須の監修の元、ニュージーランドやワインについての情報を執筆&編集しています。

この記事の監修

岩須
岩須 直紀
ニュージーランドワインが好きすぎるソムリエ。ラジオの原稿執筆業(ニッポン放送、bayfm、NACK5)。栄5「ボクモ」を経営。毎月第4水曜はジュンク堂名古屋栄店でワイン講師(コロナでお休み中)。好きな音楽はRADWIMPSと民族音楽。最近紅茶が体にあってきた。一般社団法人日本ソムリエ協会 認定ソムリエ。

その他の用語