Sur lie

Sur lie means "on the lees" in French, and is a traditional white wine brewing method in the Loire region.

In typical white wines, the "lees" (dead yeast cells) that accumulate at the bottom of the tank after alcoholic fermentation is complete are removed.

However, in the lees fermentation process, the wine is left in contact with the lees, allowing the amino acids and other components in the lees to dissolve into the wine, adding complexity and umami to the flavor.

It is also said that the presence of sediment helps prevent the oxidation of wine.

Typical varieties that are used for sur lie include Muscadet and Koshu, but it is also sometimes done with Sauvignon Blanc.

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ボクモワイン
ボクモワイン編集部
ボクモワインの編集部です。ソムリエ岩須の監修の元、ニュージーランドやワインについての情報を執筆&編集しています。

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岩須
岩須 直紀
ニュージーランドワインが好きすぎるソムリエ。ラジオの原稿執筆業(ニッポン放送、bayfm、NACK5)。栄5「ボクモ」を経営。毎月第4水曜はジュンク堂名古屋栄店でワイン講師(コロナでお休み中)。好きな音楽はRADWIMPSと民族音楽。最近紅茶が体にあってきた。一般社団法人日本ソムリエ協会 認定ソムリエ。

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