Late harvest

"Late Harvest" refers to sweet wine made from late-harvested grapes.

First, the grape harvest is delayed as long as possible. This allows the moisture to escape, concentrating the sweetness and flavor, resulting in a very high sugar content in the grapes.

The juice from these grapes with a high sugar content is used for alcoholic fermentation, but the characteristic of this process is that it leaves plenty of grape sugar remaining (i.e. a sweet wine).

Late Harvest wines, which are particularly well-suited to aromatic white grape varieties such as Riesling and Gewürztraminer, are produced all over the world.

Many of them have a strong umami flavor and a smooth texture.

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ボクモワイン
ボクモワイン編集部
ボクモワインの編集部です。ソムリエ岩須の監修の元、ニュージーランドやワインについての情報を執筆&編集しています。

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岩須
岩須 直紀
ニュージーランドワインが好きすぎるソムリエ。ラジオの原稿執筆業(ニッポン放送、bayfm、NACK5)。栄5「ボクモ」を経営。毎月第4水曜はジュンク堂名古屋栄店でワイン講師(コロナでお休み中)。好きな音楽はRADWIMPSと民族音楽。最近紅茶が体にあってきた。一般社団法人日本ソムリエ協会 認定ソムリエ。

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